Підсумки фестивалю «Золотий лев 2019»

Своє 30-річчя Міжнародний театральний фестиваль «Золотий лев» відсвяткував з 28 вересня по 6 жовтня 2019 року. Спеціально до ювілею фестиваль поєднав різні жанри театрів вуличного та сценічного простору. У такий спосіб до театрального фестивалю долучилися навіть ті, хто звички ходити до театру допоки не мав – вистави просто неа проходили на площі перед Львівською оперою (київський театр «Хайлайц», цирковий театр «Вуаля», театру з Чехії «VOSA» та польського театру «КТО»). Крім того, на величезний сценічний простір перетворився Львів під час традиційної фестивальної карнавальної ходи.

За концепцією цьогорічного фестивалю, програму було побудовано на останніх прем’єрах режисерів, формування яких, як митців відбувалося саме на «Золотому леві» – Єжи Зонь (Польща), Атіла Віднянський (Угорщина), Автанділ Варсімашвілі (Грузія), Якуб Видрал (Чехія), українські режисери Дмитро Богомазов та Станіслав Мойсеєв…

До слова, Станіслав Мойсеєв в рамках «Золотого лева» представив допрем’єрний показ своєї роботи «Оліанна», яку створив із «Диким театром» за текстом Девіда Мемета (подробиці про саму роботу – зовсім скоро у «Театральній риболовлі»).

З особливих родзинок фестивалю – чехівський «Дядя Ваня» Дунайського театру з міста Вац, в здобутках якого нагороди чотирьох міжнародних театральних фестивалів Європи; вистави грузинських театрів «Шинель» та «Загнаних коней стріляють, чи не так?» в постановці Автанділа Варсімашвілі.

Також в рамках фестивалю пройшла конференція-семінар на тему «Етнічність театру в Європейському просторі» за участю продюсерів, директорів міжнародних фестивалів, режисерів та критиків. Модераторами програми виступили продюсер, актор, редактор журналу «Szcenarium» Стас Шольц, директор-художній керівник Львівського академічного театру «Воскресіння» та директор фестивалю «Золотий лев» Ярослав Федоришин, директор італійського театру «Потлах» Піно Ді Будо.

Але найцентральніше місце театрального фестивалю займають безпосередньо вистави. Програму з числа українських театрів склади Херсонський академічний театр ім. М. Куліша, Київський академічний театр ляльок, київський «Дикий театр», Черкаський академічний обласний український, музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка, Київський національний театр ім. І. Франка, Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса та Львівський академічний театр «Воскресіння».

На завершення фестивалю польський театр «КТО» показав виставу «Перегрінус» на площі перед Львівською оперою. Глядачі аплодували в прямому сенсі на колінах, чим феєрично завершили ювілейний фестиваль.